Zeevaartopleidingen

Wat voor vakkenpakket heb je nodig?
Om straks als zeevarende aan de slag te gaan moet je een opleiding aan de zeevaartschool hebben afgerond. Alleen na deze opleiding beschik je over de juiste certificaten en trainingen om aan de slag te gaan als zeevarende. Daarom is het belangrijk om nu al voor de juiste studierichting te kiezen.

Over het algemeen heb je een profiel Natuur & Techniek (wiskunde, natuurkunde) nodig. Dat vakkenpakket is het meest handig als je naar de zeevaartschool wil. Maar een variatie is soms ook mogelijk, zoals bijvoorbeeld Economie & Maatschappij in combinatie met het vak natuurkunde. De toelatingseisen per opleiding kunnen soms verschillen. Bij twijfel over je profiel of pakket kun je het beste overleggen met de mentor of decaan van de zeevaartschool.

Afwisselend en praktijkgericht
Een studie aan de zeevaartschool is afwisselend en praktijkgericht. Tijdens de opleiding doe je kennis op over allerlei onderdelen van het varen, zoals sturen, beladingen, elektrotechniek en automatisering. Alle zeevaartscholen beschikken over hightech faciliteiten. Situaties op zee en in de haven worden levensecht nagebootst op de verschillende brug- en machinekamersimulatoren. Tijdens je opleiding zelf ga je ook twee keer voor langere tijd stagevaren. Daarna rond je de opleiding af met een eindopdracht.

Verspreid over Nederland zijn er maritieme vmbo, mbo- en hbo-opleidingen. Hierbij word je opgeleid tot stuurman, werktuigkundige of tot een combinatie van beide (maritiem officier).

Er zijn opleidingen op verschillende niveaus:

Medische keuring
Om te werken als zeevarende is een medische keuring vereist. Deze keuring is niet verplicht voorafgaand aan de opleiding, maar wel aan te raden. De keuring is namelijk wel nodig om stage te kunnen lopen. Voor meer informatie over de keuring en de eisen, kijk op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Foto's

Video