MBO

 Mbo
Tijdens deze opleiding word je opgeleid voor de technische (werktuigkundige) of voor de nautische richting (stuurman). Het mbo biedt ook de opleiding tot maritiem officier (marof) aan, dat wil zeggen de gecombineerde functie van werktuigkundige of stuurman. Er zijn drie niveaus.

Mbo niveau 2
Schipper/machinist beperkt werkgebied

SMBW staat voor Schipper Machinist Beperkt Werkgebied. Met dat diploma kan je als schipper of machinist varen op een schip dat vanuit een werkhaven binnen een gebied van 30 mijl vanaf de kust werkt zoals Nederlandse zee, Nederlandse exclusieve economische zone of reizen dichtbij de internationale kust. Dit zijn voornamelijk schepen in de havendienst, bij de kustwacht of offshore.

Mbo niveau 3
Stuurman en/of werktuigkundige kleine schepen

SWK staat voor Stuurman Werktuigkundige Kleine schepen en is een opleiding waarmee je op onder andere coasters aan de slag kan. Deze schepen zijn kleiner dan 3000 ton en/of met een voortstuwingsvermogen van minder dan 3000 kW.

 

Mbo niveau 4
Stuurman en/of werktuigkundige alle schepen

Met deze richting kun je werken op alle schepen, zowel in de shortsea (coasters) als deepsea (wereldwijd).
Let op. Om de opleiding te volgen heb je over het algemeen een profiel Natuur & Techniek (wiskunde, natuurkunde) nodig. Dat vakkenpakket is het meest handig als je naar de zeevaartschool wil. Maar een variatie is soms ook mogelijk, zoals bijvoorbeeld Economie & Maatschappij in combinatie met het vak natuurkunde. De toelatingseisen per opleiding kunnen soms wat verschillen. Bij twijfel over je pakket kun je het beste overleggen met de mentor of decaan van de zeevaartschool over de mogelijkheden.

Waar?
De mbo-opleidingen zijn te volgen op onderstaande zeevaartscholen:

ROC Friese Poort in Urk
ROC Kop van Noord-Holland in Den Helder 
Nova College Scheepvaart Harlingen
Nova College Scheepvaart IJmuiden
STC mbo college in Katwijk aan Zee
STC mbo college in Rotterdam
STC mbo college in Stellendam
STC mbo college in Zwolle
Scalda Maritiem en Logistiek College De Ruyter in Vlissingen
Noorderpoort Energy & Martime in Delfzijl 

Foto's

Video